Steden & Dorpen

Van leuke terrasjes tot mooie historie.

De mooiste steden & dorpen

Salland herbergt allerlei mooie dorpen en steden die zeker een bezoek waard zijn. We hebben de leukste voor u op een rijtje gezet! Elk hebben ze hun eigen unieke karakter.


LUTTENBERG

Eén van de mooiste plekjes van Salland vindt u in ons eigen Luttenberg. Vanaf de berg heeft u mooie uitzichten op de Haarler en Hellendoornse berg. Zoals ook wel wordt gezegd; de Parel van Salland!
Pal ten zuiden van Luttenberg ligt het gelijknamige natuurgebied met overwegend bos en een paar heideveldjes. Luttenberg is een actief dorp met een paar winkels. Luttenberg heeft twee horeca voorzieningen, maar ook Dijkman klompenatelier en landbouwmuseum de Laarman.

Luttenberg kent een aantal festiviteiten die in de zomermaanden plaatsvinden. Het Luttenbergsfeest dat gevierd wordt in de maand augustus, met als hoogtepunt op de zondagmiddag het ‘Zwientie tikken’, bestaat uit een kermis en allerlei activiteiten op de kerkweide, zoals het gatgraven, de kalverkeuring et cetera. Daarnaast zijn er twee feesttenten voor muzikale uitspattingen. Andere jaarlijks terugkerende festivals zijn het straatkorenfestival ‘Het Muzikale Landleven’ in juni en het popfestival Lil’hill in juli.


RAALTE

Het veelzijdige en bruisende hart van Salland, waar gastvrijheid, historische dorpen, landgoederen en boerderijen het beeld bepalen. Een afwisselend landschap tussen het rivierenlandschap van de IJssel en de heuvels van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Het dorp Raalte beschikt over een gastvrij, vriendelijk en gezellig centrum. 

ZWOLLE

Zwolle de hoofdstad van Overijssel en een van de hanzesteden die Nederland rijk is. Een deel van het middeleeuwse centrum is gespaard gebleven en te bezichtigen. Er zijn gezellige winkelstraten, de stadspoort De Sassenpoort, de Grote of St. Michaelskerk, twee kloosters, De Peperbus (bepalend voor het stadsbeeld), musea, restaurantjes. Genoeg te zien, te doen en te beleven!


DEVENTER

Ook in de Hanzestad Deventer zijn nog middeleeuwse bouwwerken terug te vinden. Ook hier is het gezellige stadscentrum bepalend voor het straatbeeld. Deventer geldt als één van de oudste steden van Nederland. Uit 806 stamt de eerste vermelding in de archieven over een nederzetting aan de IJssel. Brengt u eens een bezoek aan het speelgoedmuseum!


HELLENDOORN

De unieke natuurlijke omgeving, gelegen tussen De Sallandse Heuvelrug en het Reggedal, de vele oude gebruiken, cultuur maar ook outdoor mogelijkheden, gezellige horeca met haar terrasjes, veelzijdige evenementen en vanzelfsprekende gastvrijheid van de bevolking. Dit alles maakt Hellendoorn Natuurlijk en Avontuurlijk!


NIJVERDAL

Nijverdal met haar rijke textielhistorie, kenmerkt zich door een gevarieerd winkelaanbod en horeca in alle soorten en maten. De talrijke evenementen zoals de verschillende zomermarkten, de koopzondagen met brocante markten maken Nijverdal een prima uitvalsbasis voor een gezellig dagje winkelen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Altijd als eerste op de hoogte